טלטול תעודת זהות בשבת במצב חירום

שאלה:

שבוע טוב, בשמירת שבת כהלכתה רשום שבמצב חירום מותר לטלטל את תעודת הזהות , אבל לא רשום באיזה מצב חירום מדובר . אם מדובר במצב של פיקוח נפש פשוט שהדבר מותר ואני לא בטוח שלכך הרב התכוון.
באילו עוד מצבים מותר לטלטל חוץ מפיקוח נפש?
תודה!

תשובה:

שלום וברכה

נשיאת תעודה אינה היתר של פיקוח נפש, כי זה אף פעם לא מציל חיים [אולי בזמן השואה הרגו אנשים שהלכו ללא עודות, לא בזה מדובר],ולכן אם תדייק הוא התיר דוקא בטלטול בשינוי – בתוך הכובע, ובהולך לדבר מצוה ולא סתם לצאת לטייל… והרעיון מאוד מחודש, שככל שיש צורך עקיף שעשוי לסייע להצלה, כמו זיהוי במקרה של פציעה וכדומה – מותר בשני התנאים הנ"ל, אף שזה אינו מספק בשביל להחשב היתר של פיקוח נפש.

מקורות:

שש"כ פרק יח סעי' כב.