כשרות שמן זית בחו"ל

שאלה:

שלום. האם מותר לקנות שמן זית לא חומצי ביוון ?

תשובה:

ככלל שמן זית בחו"ל אין לו צורך בכשרות, כיון שהוא לא מזיתים של ארץ ישראל, וככל שהוא 100% זית השאלה היא רק ערלה, וספק ערלה בחו"ל מותר. השאלה איך יודעים שאכן הוא שמן 100% ללא תוספות? אינני יודע, תלוי באיכות החברה.

מקורות:

רמב"ם הלכות תרומות ומעשרות פרק א' הלכה א

התרומות והמעשרות אינן נוהגין מן התורה אלא בארץ ישראל בין בפני הבית בין שלא בפני הבית ונביאים התקינו שיהו נוהגות אפילו בארץ שנער מפני שהיא סמוכה לא"י ורוב ישראל הולכין ושבין שם והחכמים הראשונים התקינו שיהיו נוהגות אף בארץ מצרים ובארץ עמון ומואב מפני שהם סביבות לא"י.

הלכה ו

נמצא כל העולם לענין מצות התלויות בארץ נחלקת לג' מחלוקות א"י וסוריא וח"ל וא"י נחלקת לשנים כל שהחזיקו עולי בבל חלק א' וכל שהחזיקו עולי מצרים בלבד חלק שני וח"ל נחלקת לשנים ארץ מצרים ושנער ועמון ומואב המצות נוהגות בהם מד"ס ונביאים ושאר הארצות אין תרומות ומעשרות נוהגות בהן.

וברמב"ם הלכות מאכלות אסורות פרק י הלכה יא:

ספק ערלה וכלאי הכרם בארץ ישראל אסור בסוריא והיא ארצות שכבש דוד מותר כיצד היה כרם וערלה וענבים נמכרות חוצה לו היה ירק זרוע בתוכו וירק נמכר חוצה לו שמא ממנו הוא זה שמא מאחר בסוריא מותר ובחוצה לארץ אפילו ראה הענבים יוצאות מכרם ערלה או ירק יוצא מן הכרם לוקח מהן והוא שלא יראה אותו בוצר מן הערלה או לוקט הירק בידו.