תרומות ומעשרות – נענע, עציץ שאינו נקוב

שאלה:

יש לי במטבח עציץ קטן של נענע. העציץ עשוי חרסינה ומונח על השיש.
האם כאשר אני מכניס מעט נענע לתה (ולא אוכל את העלים, כמובן) העלים חייבים בתרומות ומעשרות? האם זה נחשב עציץ שאינו נקוב.

תשובה:

שלום וברכה

דבר הגדל בבית או במרפסת מקורה או באדניות שתחת גג החלון ולא בסורג חיצוני, מפרישים בלא ברכה, ולכן אין לאכול אפילו עראי, שהרי ראו פני בית.

יש עוד סיבה להפריש בלא ברכה, בגלל שזה רק עשבי תיבול שאינם נאכלים בעצמם, ראה כאן.

הפרשה ללא ברכה אין הכוונה שסתם מוציאים בלילומר את הנוסח, את נוסח ההפרשה אומרים אבל לא את הברכה. כמו כן כיון שהמעשר מאוד זעום ופחות משווה פרוטה, צריך בשביל זה פרוטה חמורה, כלומר מטבע שכבר נפדה בו מעשר ששווה פרוטה, תוכל להסתייע בענין זה בקרן המעשרות של בית המדרש אמונת אי"ש, תחפש אותם באתר שלהם.

[הנענע עשויה להיות נגועה מאוד בחרקים, הייתי מציע לשים רק בבד מאוד צפוף שאותו לטבול בתה].

מקורות:

ראה רמב”ם מעשר פ”א ה”י ובראב”ד שם, תרומות פרק ה הל’ טו – טז.