טלטול תפילין בשבת כדי למנוע בזיון

שאלה:

שלום כבוד הרב,
אם יש שקית עם תפילין ברצפה, ובאותו שקית יש גם כסף וטלפון, מותר בשבת להרים את השקית כדי שלא יהיו התפילין ברצפה? או משום שזה מוקצה אסור לטלטל?
תודה מראש

תשובה:

שלום וברכה

התפילין עצמן מוקצה בשבת, אמנם בשעת הדחק יש לסמוך על השיטות שסברו שהן כלי שמלאכתו להיתר, ולדעתם אין חילוק אם יש שם גם כסף או לא, שכן לגבי הכסף זה טלטול מן הצד, לכן במקום בזיון יש להקל להרים.

שבוע טוב.

מקורות:

ברמ"א סי' שח סעי' ד כתב שהתפילין הן כלי שמלאכתו להיתר, וראה ט"ז ומג"א שם שהקשו עליו, שכיון שאסור להניח תפילין בשבת וביום טוב מן הדין להחשיבן ככלי שמלאכתו לאיסור. ובישוב קושיתם, ראה ביאור הלכה סי' לא סעי' א, שכיון שמותר להניח תפילין בכוונה שלא לשם מצוה ממילא הם אינם נחשבים כלי שמלאכתו לאיסור, וראה משנה ברורה שם סי' שח שבשעת הדחק יש להקל.

שולחן ערוך אורח חיים הלכות שבת סימן שח סעיף ד: כלי שמלאכתו להיתר, מותר לטלטלו אפי' אינו אלא לצורך הכלי שמא ישבר או יגנב; אבל שלא לצורך כלל, אסור לטלטלה. כתבי הקודש ואוכלין, מותר לטלטלם אפי' שלא לצורך כלל. הגה: ותפילין אין לטלטלם כי אם לצורך (תרה"ד ועיין בב"י). ושופר אסור לטלטלו כי אם לצורך גופו או מקומו (הג"א סוף פרק במה מדליקין).