עונה בינונית – יום השלושים ואחד

שאלה:

האם כל האשכנזים קיבלו את עונה בינונית 31 ? ובכמה צריכים להחמיר בזה?

תשובה:

שלום וברכה

המנהג הרווח הוא לחשוש לדעת החוות דעת שהחמיר עונה בינונית ביום ה31 לראייה, אלא שרבים הקלו בזה שלא לחשוש לעונת כרתי ופלתי, כלומר ביום ה31 לחוש רק לעונה עצמה ולא כל ה24 שעות כמו ביום ה30. בליל טביל ה רבים מקילים שלא לחוש ליום ה31. וראה סוגה בשושנים סי' ב באורך.

מועדים לשמחה.

מקורות:

בטוש"ע נקטו בפשיטות שעונה בינונית היא ביום השלושים, אולם דעת רש"י נדה ט ב ותוס' שם שעונה בינונית היא היום ה31, וראה ש"ך ס"ק לא שהביא דבריהם, ולדעתו כוונתם לעונת החודש שלעיתים היא ביום ה31 תלוי אם החודש מלא או חסר, אבל החוות דעת ס"ק יב והתפארת למשה נקטו שכך היא העונה הבינונית. להלכה נקטו פוסקים רבים כהש"ך שרק עונת החודש היא ותלוי בכל חודש לפי ענינו, ראה חתם סופר סי' קסו וערוך השלחן סעי' ה-ח, אולם המנהג הרווח להחמיר בעונת הראייה גם ביום ה31 ויש שהחמירו כל ה24 שעות.