כוונת שם אלוקים

שאלה:

מה כוונת תקיף ?
מה החלוק בין בעל היכולת ובעל הכחות?

תשובה:

תקיף הכוונה חזק, בעל יכולת הכוונה ששום דבר לא מגביל את יכולתו, לא כוחות טבע ולא כל גבול אחר, בעל הכוחות כולם, הכוונה שלמרות שיש כוחות בעולם הזה שמשפיעים, וכדברי הרמב"ן על כך שבחו"ל שולטים כוכבים ומזלות, יש גורמי השפעה חזקים, מכל מקום, הוא זה שנותן מהווה ומחייה את אותם בעלי כוחות כל הזמן, כלומר, לא רק שהוא חזק מהם והם לא מגבילים אותו, אלא הוא גם זה שבורא ומהווה ומחייה אותם ומעניק להם כוח בכל רגע.

מקורות:

עי' גם בדברי הנפש החיים (שער ג פרק יא) בפי' שם אלוקים: זהו ענין ופי' של שם אלקים בעל הכחות כולם. אבל עכ"ז לפי פירושו וענינו של זה השם משמע שיש במציאו גם עולמו' וכחות מחודשים מרצונו הפשוט יתברך שצמצם כבודו והניח מקום כביכול למציאות כחות ועולמות. אלא שהוא יתברך הוא נשמתם ומקור שרש כח חיותם שמקבלים מאתו יתב' שמתפשט ומסתתר בתוכם כביכול. כענין התפשטות הנשמה בגוף האדם. שאף שהיא מתפשטת בכל חלק ונקודה פרטית שבו. עכ"ז לא נוכל לומר שהגוף מתבטל נגדה כאילו אינו במציאות כלל. וכן בכל כח ועולם עליון שמתפשט בכל עצמות הכח והעולם שתחתיו. עכ"ז גם הכח והעולם התחתון ישנו במציאות. והוא כפי אשר מצדנו בענין השגתנו כמש"ל: אבל שם העצם הוי"ה ב"ה מורה על הבחי' והענין כפי אשר הוא מצדו יתברך שנתבאר למעלה (ואף שגם שם הוי"ה ב"ה נקרא ג"כ מצד התחברותו יתב' ברצונו להעולמות. כי עצמות אדון יחיד א"ס ב"ה בבחי' היותו מופשט מהעולמות לא אתרמיז בשום שם כלל. אעפ"כ העולמות המה בטלים ומבוטלים במציאות נגדו יתברך מצד זה השם הנכבד. והוא מעין הבחי' כפי אשר מצדו יתב'). ולכן נקרא שם העצם שם המיוחד ב"ה: