הנאה ממיחם שנדלק בשבת / מעשה שבת במתעסק

שאלה:

בסד
שלום רב
אם נדלק הכפתור בשבת של מים חמים והמים רתחו האם מותר לשתות ממים אילו בשבת לספרדים ?

תשובה:

שלום וברכה

בענין זה יש לחלק באיזה אופן נדלק המיחם: אם הדליקו אותו בכוונה באיסור, בודאי אסור להשתמש במים, אבל אם מישהו נתקל בו ונדלק באופן של מתעסק נחלקו בענין זה הדעות והמיקל יש לו על מי לסמוך.

מקורות:

ראה שו"ת עונג יו"ט או"ח סי' כ שאסר מעשה שבת של מתעסק, וכ"ה במנחת ברוך סי' ט, אולם בפרי מגדים סי' שיח משב"ז ס"ק ב הקל בזה, וכן נראה בביאור הלכה סי' שטז סעי' ה, וכן הורה הגרש"ז אויערבך בזה לקולא, ראה שש"כ מהדו' ישנה פרק י הערה מד. הובאו הדברים בארחות שבת פרק כה הערה יט.