זוגיות מאוחרת – האם להתפשר?

שאלה:

האם אדם שכבר לא צעיר והגיע לגיל 45+ והשם לא זימן לא להתחתן בגיל צעיר … האם מחוייב להתחתן בכל מחיר ?
כלומר הצעת שידוך לדוגמה ( אישה לא בריאה, או חולה נפשית, או שחיצונית אפילו לא נימשך כלפיה….) האם על פי היהדות צריך להתחתן בכל מצב בגילו המתקדם ? בנוסף האם מותר להתחחתן עם בחורה שרוצה לעשות טיפולי פוריות… רוב הבנות המוצעות לבחור הן בגיל כזה שהן לא פוריות 40+ וחלקן כבר עשו הקפאת ביציות מצד שני הבחור בעצמו מעיד על עצמו ולא יודע אם לספר למשודכת שמבחינה מינית הזקפה שלו חלשה בגלל גילו
הוא לא בן 18 כבר… והגיל עושה את שלו.. הוא חושש האם צריך לספר את זה למשודכות? מצד שני במידה ומסתירים פרט זה האם זה מותר ואין בזה מצד שקר ?
שאלה נוספת לבחור יש הון עצמי והבחורות לא רוצות לעשות הסכם ממון. האם הוא עושה עבירה בכך שהוא מציב תנאי להסכם ממון עם כל משודכת… ( כמובן לא בפגישה ראשונה וכו… בפגישות יותר מתקדמות הנושא נפרס על השולחן) האם נושא ההסכם ממון הוא מותר? או שזה נחשב בררנות וחוסר תמימות.
אשמח להתייחסות לכל הנושאים שהוזכרו בשאלה.

תשובה:

שלום וברכה

מאוד קשה ולא אחראי לייעץ בענין זה, אינני מכיר אותך… נדבר רק באופן כללי: אדם שיש לו בעיה מסויימת, אמור להבין את הקושי שלו ובהתאם לחפש מישהי מתאימה שגם יש לה קושי מסויים שבשלו תסכים לקבל את קשייו שלו. אדם שאין לו כל קושי ספציפי, בריא ונבון ונאה וכו', אינו חייב להתפשר בדברים מהותיים באשה כמו בעיות נפשיות חלילה או מום גופני, בעזרת ה' יקבל את זיווגו המתאים לו. אבל בהחלט יש מקום להתפשר בכל מה שצדדי, משפחה, ממון, גם במראה חיצוני לא לפסול על הסף, הרבה פעמים נפגשים שוב ומכירים טוב יותר את האישיות של האשה ואז זה כבר לא מפריע וכו'. אין מקום להתחתן בלי רצון ובלי חשק רק בשביל להתחתן. אבל כן חשוב לדעת, שחשוב להנשא, מגיע גיל שפתאום הבדידות מעיקה הרבה יותר, העבודה פחות תופסת, המשפחה הבוגרת מתדלדלת ואז האדם מוצא את עצמו לבד, לכן מה שנראה עכשיו הרבה פעמים כויתור, הוא לא ויתור אלא הצלת החיים…

בנוגע להסכם ממון צריך להיות נבון, לעשות בחכמה… כאשר אדם בא בפגישה ומציע כזה דבר, זה פוגע, כביכול כבר עכישו עוד לפני שהתארסנו אתה כבר מתכנן את הגט… בנישואין שניים זה מאוד מקובל ולכן גם לא פוגע, אבל בנישואין ראשונים זה לא מקובל ולכן מתפרש כדבר משונה. לכן אם אתה עומד על כך תעשה באופן חכם, כשיהיה קרוב לאירוסין, תגיד אתה או על ידי מישהו אחר, שהרב שלך עומד על כך, ההורים, לא חשוב מי, הכי טוב בכלל שמישהו אחר יגיד שאתה מתמודד כרגע בשאלה זו מול ההורים שדורשים זאת וכדומה…

בהצלחה רבה ובשורות טובות.