תרומות ומעשרות וכלאים בשני זנים של אותו ירק / חישוב שנות ערלה

שאלה:

שלום לרב

א. שתילי" אורגנו "בגידול ביתי- איך להכשירם למאכל מבחינת תולעים??(את העלים ממש, לא תמצית)? וגם קורנית( טימין)
ב. זנים שונים של פלפל חריף (למשל: חלפניו וצ'ילי)- האם חל בהם דין כלאיים, או שניתן לגדלם בסמיכות, באותה אדנית/ אותו עציץ?
ג. כגון הזנים דלעיל, מותר להפריש תו"מ מחד על חברו??( (וכגון שכל צמח מביא יבול נמוך מאד- פרי בשל קטן בכל כמה שבועות)?
ד. כיצד למנות שני ערלה (כגון שזרעתי לימון לפני כמה חודשים/ שנה?
ה. שתיל של עץ (לימון/ אבוקדו וכו') שמעבירים לעציץ יותר גדול (עם כל הקרקע שהיה שתול בו לפני כן)- איך להמשיך את מניין הערלה?

תשובה:

שלום וברכה

1. אינני יודע ספציפית על מינים אלו, ככלל ירקות עלים צריכים שיטות גידול מיוחדות כדי להמנע מתולעים.

2 זנים שונים של אותו מין אין ביניהם כלאים. ראה רמב"ם כלאים פרק ג ה"א-ו.

3. ככלל, מה שאינו כלאים זה עם זה ניתן להפרישו מזה על זה, ראה רמב"ם תרומות פ"ה ה"ג.

4. על אופן חישוב שנות ערלה ראה כאן בהרחבה.

5. ככל שהגוש בגודל מספיק כדי לקיים את השתיל עד שישתרש שוב ללא סיוע מהאדמה החדשה, והוא חזק סביב השורשים ולא התערער בעקבות המעבר מה שמונע את יכולת ההשפעה שלו, ממשיכים לספור ברצף, וראוי לדאוג שיהיה כל הזמן בעציץ שאינו נקוב – משאית רשת עם חורים של 2.5 ס"מ.