תשלום תווך כשיכול למצוא אחרים ללא תיווך

שאלה:

תיווכתי לבעל בניין מוסדי ישיבה, לבקשת בעל הבניין.
לאחר שמצאתי שוכר, לפני חתימת החוזה הודיע לי בעל הבניין שאינו משלם תווך, מאחר (שלטענתו..) יש לו ישיבה אחרת שמעוניינת לשכור בלי תווך.
אני לא מחלתי לו על דמי התווך, ולאחר חתימת החוזה ביקשתי ממנו את דמי התווך, והוא כמובן מסרב לשלם.
האם זכותי לקבל את דמי התווך או שמכיוון שהודיע לי לפני חתימת החוזה שאינו משלם זה פוטר אותו מדמי התווך.

תשובה:

שלום וברכה,

אם תיווכת בין ישיבה לבניין של מוסד מגיע לך תשלומי תיווך מלא. המסירת מודעה של בעל הבניין לא פוטרת אותו מתשלום, ואין הבדל אם באמת היה לו ישיבה אחרת ללא תיווך או לא, בעל הבניין חייב לשלם לך תשלום מלא. ואם הוא ביקש ממך שתביא לו ישיבה אם מאחר את התשלום עובר באיסור של לא תלין פעולת שכיר, וביומו תתן שכרו ולא לעשוק ולא תגנוב ובל תשהה.

בהצלחה.

מקורות:

המתווך עשה את פעולתו, ולכן אם סגר אם מי שתיווכו חייב לשלם תשלומי תיווך. ואם ביקש מהמתווך שיתווך לו לקוחות, דינו של המתווך כדין פועל ואם מעכב את שכרו עובר בחמשה איסורים כמבואר בשו"ע חו"מ סימן שלט.