סבון שירותים בשבת

שאלה:

שלום
האם בשבת מותר להשאיר את מתקן הסבון שבאסלה שעם כל ירידת מים שוטף את האסלה?

תשובה:

שלום רב

כאשר מדובר בסבון עם צבע, יש בענין זה דעות חלוקות, ולפיכך ראוי להמנע מנתינת סבון שיש בו צבע.

מקורות:

שו”ת קנין תורה ח”ב סי’ סז, אוסר בין מטעם צביעה [חשש דאורייתא] ובין מטעם מוליד ריח [איסור דרבנן]. וכ”כ במנחת שלמה ח”ב סי’ יד, שהואיל ולפי מה שנתברר לו אף מוסיפים מעט שקלים על הצבע, נראה שחלק מהכוונה היא לתת מראה נקי למים ותחושה של נקיון תמידי, וממילא יש לאסור. אמנם בשו”ת ציץ אליעזר חי”ד סי’ מז, ושו”ת באר משה ח”ח סי’ כב, ושו”ת אז נדברו חי”ב סי’ יג התירו באופן הנ”ל. ובאז נדברו הביא ששמע שגם הגרי”ש אלישיב זצ"ל מתיר.