הזזת מאוורר ושינוי מצבים בו בשבת

שאלה:

האם מותר להזיז מאוורר בשבת בעודו מחובר כמובן לחשמל וכל הזמן פועל על מנת להזיז את זווית האוורור שלו? הכוונה ממש את כל הבסיס שלו למקום אחר.
ראיתי פעם שמישהו תלה בערב שבת שקית עם תפוח ורק כך טלטל אותו. יש לזה מקור??
תודה
נ.ב שאלה קטנה נוספת האם מותר לשנות את העוצמה שלו כאשר יש הפסקת פעולה בשעון שבת. והאם מותר לשנות כיוון על ידי הלחצן הקטן שקיים למעלה שגורם לראש להסתובב?
תודה רבה!

תשובה:

המאוורר הוא כלי שמלאכתו לאיסור שמותר לטלטלו רק לצורך גופו או מקומו, כלומר כאשר הוא מפריע לך מותר להזיזו למקום אחר, או כשאתה רוצה שיכוון עליך. כפתור מיכני שגורם לתזוזתו מותר לכאורה להרים ולהוריד, אף שזה מוסיף זרם, כי זה רק הוספת זרם ולהרבה דעות גם מדובר בפסיק רישא בדרבנן, אבל כפתור חשמלי אסור, ולכתחילה יש להמנע גם בכפתור מכני כיון שלא ברור הדבר להיתר כל כך [ראה רבבות אפרים ח"ו סי' רו שמסתפק בזה ודן בארוכה לכאן ולכאן]. על שינוי מצב במאוורר כשהוא כבוי לרמה יותר גבוהה, ראה כאן.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אנשים לא מקפידים עליו בדרך כלל, הוא נמצא על הקיר מטעמי נוחות ופיזור וזו לא סיבה להחשיבו מוקצה מחמת חסרון כיס.