הקפת הראש וזקן בסם ומשחה

שאלה:

שלום,
האם מותר
ליהודי להוריד
שיער לידי מצב של: "קרחת" = עור-חלק.
מכל-מקום ב-ראשו:
כולל:
פאות = קרחת במקום הפאות,
זקן = קרחת במקום הזקן,
-באמצעות משחה / תרופה-שבולעים-במזון ?
-בהנחה שזה לא מסוכן לו בריאותית
לפי חוקי הרפואה הגשמית הנפוצים = רפואה מערבית.
או שמא
ההלכה היא שהאיסור הוא בלי שייכות
לכלי שגורם לפעולת הסרת-השער,
אלא נקבע לפי גרימת התוצאה הסופית, -דהיינו:
השאיר מספיק אורך שיער ב-פאות וב-זקן או לא השאיר. ?
– וזה לא משנה באיזה כלי קיים את זה ?

תודה,

תשובה:

שלום וברכה

לדעת רבים מהפוסקים ראשונים ואחרונים גם בסם אסור להקיף את פאת הראש, לגבי מאכלים שגורמים לאט לאט לנשירה, מסתבר שיש להקל.

מקורות:

ראה גליון הש"ס לרעק"א שבועות ב ב, וראה שו"ת תשובות והנהגות חלק ה סי' רסד על פי דברי התוסק ישנים במכות והתוס' בנזיר ועוד פוסקים, לעומת זאת ראה מה שצידד בזה בשו"ת חתם סופר יו"ד סי' קלט-קמ, ונפקא מינה לגבי מי שנצרך להוריד את פאת הראש משום פיקוח נפש – ניתוח וכדומה, שיש להעדיף סם, מחמת השיטות המצדדות להקל, אבל בלי פיקוח נפש, ודאי רבים המחמירים, וראה בזה עוד שו"ת באר משה ח"ה סי' קלח.