זמן מוצאי שבת

שאלה:

שלום

מה הרעיון בחישוב זמן יש מוצאי שבת? כי אני רואה הרבה פעמים בלוחות השונים הפרשים בזמן זה, וכן בזמן ר"ת. מה הכלל בזה.

תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

ראשית אכן יש חישובים שונים, יש צאת הכוכבים של 18 דק' לשיטת הגאונים, ויש 35-40 דק' לשיטת החזון איש, ויש שיטת רבינו תם 72 דק' או 90 דק' שיטות שונות. יש כמובן גם חילוקים בין המקומות. ויש את הויכוח הידוע על השתי דקות של הרב טיקוצינסקי שיש טוענים שטעה בתרגום מערבית והקדים את צאת הכוכבים בלוחותיו בשתי דקות ועוד. כמו כן במוצאי שבת כולם מוסיפים תוספת שבת, כלומר הזמן הכי מוקדם יהיה כ35 דק'. כמו כן, זמן צאת השבת שנקבע בלוח הוא בעצם זמן ממוצע, כי זמני הנשף משתנים בימי השנה בין 32-38 דק, וה35 דקות שנקבעו הם ממוצעים ויש שהחמירו שלא לקבע מיצוע זה. לכן תמיד טוב להחמיר עוד כמה דקות.

שבת שלום.