הוצאת שקית אשפה בשבת כדי למנוע נפילה אשפה

שאלה:

שלום הרב,
שקית ובה אשפה שנערמת לגובה שיש חשש שיפול לריצפה האם מותר להוציא את השקית מפח הפלסטיק ולהניח את השקית במקום שמור אחר? בברכה

תשובה:

שלום וברכה

האשפה היא מוקצה, וכל עוד היא לא מפריעה ורוצים להוציאה מהבית על פי ההיתר של גרף של רעי, אין להזיזה ממקומה.

גרף של רעי פירושו הכלי המיועד לצואה ואפילו כאשר אין בו צואה מותר לטלטלו ככל דבר מאוס הנמצא במקום ישיבתו שהתירו לסלקו מפני כבוד הבריות, אם אכן הדבר מאוס עליו.

ההיתר של גרף של רעי נאמר דוקא בכל דבר המטונף ומאוס על האדם שהתירו לסלקו מפני כבוד הבריות, אבל אין היתר לטלטל מוקצה מפני אי נוחות כגון מוקצה מחמת גופו או מחמת חסרון כיס ואפי' שצריך למקומו, רק בכלי שמלאכתו לאיסור מותר לטלטלו לצורך גופו ומקומו.

מקורות:

דיני גרף של רעי נמצאים בשו"ע ש"ח סעיף ל"ד.

"כל דבר מטונף כגון רעי וקיא וצואה בין של אדם בין של תרנגולים וכיוצא בהם אם היו בחצר שיושבים בה מותר להוציאם לאשפה או לבית הכסא ואפילו בלא כלי ואם היו בחצר שאינו דר שם אסור להוציאם ואם ירא מפני התינוק שלא יתלכלך בה מותר לכפות עליה כלי:" ובמ"ב שם (קלד) "אסור להוציאם – דהא לא חזי למידי והוא מוקצה כאבן. וה"ה הגרף ועביט בלא רעי ומי רגלים ג"כ אסור כיון שהוא מקום שאין דר שם [א"ר]. ואם הוא מלא וא"א לפנות עליו מותר להוציאו ולהחזירו משום כבוד הבריות:"