לבקש על מעשה ניסים בחנוכה

שאלה:

שלום כבוד הרב, זה נכון שמותר לבקש על ניסים, או להרבות בבקשות פרטיות בחנוכה בשעת ההדלקה ? קראתי שזה הזמן היחיד שמותר לבקש על ניסים מבלי שיורידו מהזכויות של הבן אדם.. זה נכון? ומה המקור לזה?

תשובה:

שלום וברכה

אינני מכיר דבר כזה.

לעצם הענין ומעניני דיומא, ראיתי לבעל שו"ת דברי יציב [אוצרות דברי יציב ברכות ס] שהקשה, היאך פסק הרמ"א שמי ששכח יעלה ויבוא בברכת המזון יזכיר זאת בהרחמן דרך בקשה, הרי אסור לבקש על מעשה ניסים? ותירץ בכמה אופנים, אחד, שהאסיור הוא דוקא כשהנס אינו ניכר כל כך ויש חשש שלא יודה לשם ה' כשיבוא לו הנס, וזה אין לחשוש אם יעשו לנו ניסים כניסי חנוכה. השני, עיקר החשש הוא אצל מי שהטבע אינו ניכר אצלו לנס, אבל מי שחש שגם הטבע הוא נס ואין הבדל, יכול לבקש גם נס, וכרבי חנינא בן דוסא שאמר מי שאמר לשמן וידלק יאמר לחומץ וידלק, ובימי החנוכה כל יהודי מסוגל להגיע להרגשה מיוחדת זו! שלישי, כאשר הנס אינו להנאת האדם אלא לכבוד שמים – מותר.

שנזכה לכל הישועות.