היאך רחל מסרה את הסימנים ללאה?

שאלה:

שלום וברכה היאך רחל מסרה את הסימנים ללאה? אמנם היה בכך חסד, אבל זה חסד על חשבונו של מישהו אחר – יעקב. שעכשיו יצטרך לחיות את כל חייו עם אשה שאינו רוצה ושהעיד עליה הכתוב "וירא ה' כי שנואה לאה", ועוד יצטרך לעבוד 7 שנים לשוא אצל לבן. וקשה להגיד שהוא מחל, הרי כל כוונתו כשסיכם עם רחל לעשות סימנים – שאם הוא לא יראה את הסימנים הוא יחשוף את המזימה. אחרת למה לעשות סימנים. ניסיתי ללמוד ממעשיה של רחל לחיי, ואני מרגיש שאני לא יכול ללמוד מזה, כי מדובר בחסד על חשבון האחר. ברוכים תהיו

תשובה:

שלום וברכה

השאלה אכן שאלה קשה, לא עיינתי במפרשים אבל מה שנראה בעיני פשוט הוא שתי נקודות חשובות:

האחת, הרי ודאי אם אכן יעקב לא היה רוצה בלאה, היה יכול לחזור בו מיד בבוקר ולהשיבה אחר כבוד לאביה… מקח טעות הוא דבר שקביל גם בהלכה… בהכרח ידעה רחל שיעקב ישמח גם בלאה, אלא שלכתחילה לא היה בדעתו לשאת שתים, ולגבי רחל היה ברור לו שהיא חלקו ונחלתו, ואכן הוא השאיר אותה תחתיו. ומה שכתבת שהיתה שנואה בעיניו, ודאי אין הדבר מתפרש כפשוטו, שהרי אסור לאדם לבוא על אשה שנואה, ובניו הנולדים לו ממנה יהיו עזי פנים בגד בני השנואה בני תשע מידות, אלא רק ביחס לאהבתו את רחל שגם בזה ודאי יש כוונות נשגבות על פי סוד ולא אהבה פשוטה כפי שאנו רגילים לכנות בימינו… היתה לאה נחשבת כך.

יתכן אגב שגם לכתחילה היה רוצה בשתיהן, אלא שביכר לשאת את רחל תחילה, ובזה כיון שהיתה זו פגיעה קשה בלאה ולא יעשה כן במקומנו גילתה לה רחל את הסימנים…

אכן קשה מאוד להבין את מעשה האבות שהיו הכל בנבואה ובהבנה גבוהה הרבה משלנו, הרי ברור שעיקר הנושא היה מי יעמיד את השבטים ולא סתם אהבת איש לאשתו, כפי שרואים בכל הדין ודברים בין לאה לרחל כל הזמן…