רכב חוסם בשבת – מותר להזיז?

שאלה:

בס"ד. שלום כבוד הרב. חבר שאל אותי.בישוב מעורב ביום שישי לפני כניסת השבת הגיע חבר הישוב דתי. החנה את רכבו ומיהר לביתו לפני כניסת השבת. הוא חנה צמוד לרכב אחר של משפחה שבאה לביקור ורצתה לצאת מהישוב אבל אי אפשר היה להיכנס לרכב כי הרכב שחנה ליד חנה ממש צמוד . באו אליו . קראו לו . ביקשו צעקו שיזיז את הרכב . ולא התייחס . עד יציאת השבת . הבחור שמר שבת כהלכתה. וציער משפחה חילונית . אין גוי של שבת בישוב. האם קיימת אפשרות אחרת.? תודה וכל טוב

תשובה:

שלום וברכה

התפלאתי על שאלתך עד מאוד! נראה מדבריך כביכול אתה מבין שני דברים [שכמובן מוטעים מאוד], ראשית שהשבת היא ענין לדתיים, לחילונים מותר לנסוע בשבת, ממילא צריך לדאוג שלא לחסום להם… שנית, כביכול שמירת שבת זה משהו שניתן להסתדר איתו…

ובכן זה לא נכון, ראשית גם חילונים הם יהודים! וליהודי אסור לנסוע בשבת. ואם זכו שלא לחלל את השבת, היה שווה להם כל הצער ובלבד שלא לעבור באיסור חמור זה שעונשו חמור מאוד. שנית, לנסוע בשבת מותר רק משום פיקוח נפש, לא כדי למנוע את צער השכנים, לכן טוב עשה אותו אדם דתי, שעמד בנסיון, ולמרות האי נעימות הגדולה שמן הסתם חש, עמד בגאון על אמונתו וקיים את מצות התורה כמו יהודי גאה.

ירבו כמותו בישראל [למעט הענין שלא בסדר שהגיע ביום שישי מאוחר מאוד, מה היה עושה אם היה פקק, הוא היה צריך ללכת ברגל…].