קיום מצות טועמיה בליל ששי

שאלה:

א. האם יש קיום מצוה של "טועמיה" בטעימה בליל ששי, כגון שאוכל חמין אז (או שהמצוה רק בבקר)? ב. ובעצם הדבר צ"ב למה אין מצוה לטעום אפילו כמה ימים מלפני שבת (ואולי רק מיום ד'), ובפרט לפי הטעם המצוה כדי לתקן האוכל יפה כהוגן (ואין עצם הטעימה מצוה), אמנם כבר כתב המשנ"ב (סי' ר"נ סס"ק ב') שמצוה לטעום בערב שבת. הנני מבקש לדעת תשובתכם בזה.

תשובה:

לפי הטעם הפשוט בדין זה שהוא כדי שיהיו המאכלים מתוקנים יפה לשבת, אין הבדל, והמשנה ברורה אורחא דמלתא נקט [לא היו מקררים בזמנו…], אמנם בנפש חיה סי' רמט הביא טעם נוסף שהגוף יתרגל לאכילת מאכלים ערבים ושמנים, שינוי וסת תחילת חולי, וזה באמת ענין דוקא בערב שבת.

שבת שלום.