נתקע בפקק – המשך נסיעה בשבת במקום חשש סכנה

שאלה:

שלום לכבוד הרב
ברצוני לשאול (שאלה תיאורטית מתוך תקווה שלא תבוא לשימוש לעולם) מי שנוהג ברכב ביום שישי דקות ספורות לפני שבת והוא לא רואה מקום שהוא יכול לחנות בו בשבת, מה יעשה האם יעמוד בשולי הדרך בשבת שכרוך על פי רוב בסכנות או שינהג הלאה עד שיגיע למקום יישוב

תשובה:

שלום וברכה

הכל לפי הענין, אינני מכיר את המציאות בארה"ב, נניח במדינת ישראל באופן עקרוני בכל האיזורים היהודיים אין סכנה, זה מאוד לא נעים, אבל לא מעבר לכך… יש בדרך כלל איזה ישוב במרחק הליכה וגם אם לא, לא מסתובבות שם חיות טורפות… אבל אם בדיוק נקלע לסביבה ערבית עוינת שהחניה שם מסוכנת, יכולה להיות סיטואציה שמותר לו להמשיך לנסוע, שם זה בהחלט יכול להיות לפעמים סכנה לחנות. כמובן תביעה גדולה יש על אדם כזה שבא לידי כך. בכל מקרה חשוב לדעת, כשאין סכנת חיים, גם אם יצטרך לשבת תחת כיפת השמים ללא מזון עד מוצאי שבת אין היתר [ביום חם בלי מים וכו' יש סכנת התייבשות, ושוב הכל לפי הענין ומצבו בכל רגע נתון. כמו כן אין היתר בליל שבת לנסוע שמא מחר יתייבש, אלא אם הוא מגיע למצב של חשש התייבשות, יותר לו לנסוע – בשבת בצהריים וכדומה].