בעל חיוב שלא יודע להתפלל כשליח ציבור

שאלה:

שלום לכבוד הרב,

א. אתמול היה לנו ויכוח בבית-כנסת לגבי אחד המתפללים שיש לו חיוב לעלות כשליח ציבור בגלל אבלות, ורוצה לעלות כשליח ציבור לתפילת מנחה, אך:
1. אינו יודע איך לומר כשליח ציבור קדושה עם הציבור
2. אינו יודע איך לומר כשליח ציבור י"ג מידות רחמים עם תחנון עם הציבור
3. על זו הדרך כל הקטעים בתפילה של התנהלות מורכבת בין שליח הציבור לציבור

האם נכון שיעלה כשליח ציבור? אני טענתי שהוא לא יכול לעלות.

ב. האם העובדה שיש לו חיוב מעלה או מורידה לעניין זה?

ג. אם יש דרך לעזור לו להיות שליח ציבור, אך באופן שיגרום לטירחא דציבורא, האם אז יש להעלות אותו?

חשוב לי מאוד במקרה זה שהרב יביא את המקורות ההלכתיים המדוייקים לתשובתו.

תודה רבה וכל טוב.

תשובה:

שלום וברכה

אין ספק שאדם שאינו יודע להיות שליח ציבור אינו יכול לעבור לפני התיבה, אין צורך במקורות לענין זה, ראה כל סימן נה בשו"ע כיצד חזן שאינו הוגה נכון את האותיות או שאינו ראוי מבחינת מעשיו אינו יכול לשמש שליח ציבור, זה ברור שם בכל סעיף, חזן הוא שליח הציבור ואם אינו ראוי למלאכתו הוא לא שליח טוב. אבל הבעיות שתיארת נשמע לי שממש ניתן לפתור בקלות, כמו קצת זמן לפני התפילה ללמד אותו והוא יעשה זאת כראוי.

ברכה והצלחה!

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. ולהזכיר לו אם צריך בפעמים הראשונות תוך כדי התפילה במנגינה ורמיזה בסימון כזה או אחר, אפילו לסמן לו על הסידור שלו אם יש לו אישי…