לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

ש"ץ שיש לו מריבה עם אחד המתפללים

שאלה:

ערב טוב לעיתים אני עולה כשליח ציבור, לאחרונה עברה רוח רעה עם אחד המתפללים וידוע לי שאני לא יכול לשמש כשליח ציבור. שאלתי היא , במידה שאין אחר מלבדי להיות ש"צ האם אני מחוייב לשמש ש"צ. במידה וכן ויש סימוכין , אודה לתשובה.

תשובה:

שלום וברכה

ראשית הכי חשוב בלי קשר לענין הש"ץ, לעולם לא נשארים במריבה עם יהודי, תעשה הכל כדי להשלים, וגם אם תצטרך להתנצל על מה שלא ממש עשית או לא אתה התחלת וכו', אין בכך כלום, מויתור לא מפסידים! זה אחד הסודות הכי גדולים וחשובים!

לעצם הענין, מעיקר הדין כיון שהיום הציבור אינו יוצא ידי חובה מהש"ץ וכל אחד מתפלל לעצמו, והש"ץ הוא יותר מנווט את התפילה, פחות מקפידים בענין זה, אף שלכתחילה יש להמנע גם בזמנינו במקום שאפשר, כי על פי סוד הש"ץ מוציא בחזרת הש"ץ את הציבור בתיקון בחינת ספירת החכמה שענינה בחזרת הש"ץ דוקא. לכן עשה הכל כדי להוציא הכעס או הקנאה מליבך, והעיקר חלילה חלילה שלא לכוין שלא להוציא את השונא ידי חובתו, כי אז גם האחרים לא יצאו ידי חובה…

מקורות:

על כך שעיקר הקפידא בימיהם שהיו יוצאים בתפילת הש"ץ, ראה ערוך השלחן סי' תקפא סעי' ה, ואשל אברהם סי' נג, וראה כף החיים שם ס"ק פו.