ניצוק כמחובר בבשר בחלב

שאלה:

1 אני רוצה לשאול מה הדין במיניבר שעירו ממנו מים חמים על עוף קפוא האם העירוי עושה את המיניבר בשרי שלא יהיה אפשר לערב את המים עם חלב והאם מיניבר צריך טבילה
2 אני רוצה לשאול עוד מה הדין של כיור חלבי שעלו ממנו מים עם חתיכות קטנות של עוף מהכיור הבשרי עקב סתימה ושטפו כלים במים חמים בכיור החלבי מה דין הכלים שישבו בכיור ומה דין הכיור

תשובה:

שלום וברכה

  1. להלכה אנחנו פוסקים בבשר בחלב שלא אומרים ניצוק כמחובר, כלומר עצם החיבור של המים לעוף לא גורמים שהמיניבר יעשה חלבי, אלא שאם עלו אדים מהעוף לברז והיו חמים בחום שהיד סולדת יש להצריכו הגעלה.
  2. אני מניח שמה שעלה היה פגום לגמרי ממאכל, וגם המים לא בטוח היו חום שהיד סולדת, ואין לחשוש.

מקורות:

על דין ניצוק כמחובר ראה סי’ קה סעי’ ג. אגב, על ההלכה של ניצוק כמחובר נחלקו הפוסקים: בדרכי תשובה סי’ קה ס”ק צו כתב שדין זה אמור רק כשהתחתון חם והעליון קר אבל אם התחתון קר והעליון חם או שניהם חמים אין חשש כלל, וכ”כ בחכמת אדם כלל נט דין ה, והכרתי ס”ק יא וערוך השולחן סי’ צב סעי’ נה. אמנם ביד יהודה פי’ הקצר ס”ק ל”א החמיר גם באופן ששניהם חמים. בדיעבד בלאו הכי מקילים כאמור.