עמידה מצד ימין או שמאל של החזן בדוכן בזמן שמונה עשרה

שאלה:

שלום לכבוד הרב,
אנחנו יודע שיש הלכה שומרת שאסור לשבת ליד החזן ארבע טפחות, לא מקדימה לא מאחורה ולא מהצדדים. היום בבית הכנסת אני אמרתי שאסור גם לעמוד מצד ימין או בצד שמאל של הרב בזמן שהוא עומד והוא עושה חזרת הש ץ מכיוון שאם מישהו עומד לידו בזמן תפילת העמידה זה כאילו שהוא משווה את עצמו לרב. אנשים אמרו לי שהם רוצים לראות אתה הלכה שאומרת שאסור לעמוד בצד ימין או מצד שמאל של הרב ולא רק של הרב אלא של כל בן אדם שרוצה לעלות חזן אסור לעמוד בצד ימין או שמאל.

אני לא מצליח למצוא הלכה או סימוכין שאסור לעמוד מצד ימין או שמאל של החזן אבל אני בטוח שזה אסור או בייחוד כדהרב הוא גם החזן לעמוד מימינו או שמאלו. אשמח לחידוש בנושא ולמקורות.

תשובה:

אין איסור לעמוד לצד החזן, הכל רק בכפוף לדיני עובר לפני המתפלל המבוארים בסי' קא. לגבי עמידה לתפילה בסמוך לרב, ראה הכללים במנה ברורה בסי' צ סעי' כד-כה.