איך מנקים לפסח את ה"שחור" הדבוק בכלים

שאלה:

שלום הרב,
מה הדין ב"שחור" הדבוק בכלים, כזה שיורד לאחר עבודה ומאמץ רב – וודאי שכבר מזמן אינו ראוי לאכילת כלב, מאידך – יש בו ממשות (אם מקלפים אותו יש מעין "אפר") מה דינו בנקיונות לפסח?
אם הרב יוכל לפרט מה הדין בכלים בהם רוצים להשתמש (כדוגמת "תנור" למקלים) וכן בכלים בהם לא מעוניינים להשתמש.

תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

השחור הזה אכן שרוף לגמרי ואין לו דין חמץ, אבל לגבי השתמשות בכלים האלו בפסח זו בעיה, שכן כדי להגעיל כלי הוא חייב להיות נקי לחלוטין, אחרת צריך לעשות לו ליבון, וזה ממש יקלקל אותו, לכן אם רוצים להשתמש בפסח יש לנקות לגמרי ולהגעיל כדין, ואם לא רוצים להשתמש בפסח עצמו, הטוב ביותר וכך מנהג ישראל לסגור את הסירים האלו בארון ולמכור יחד עם מכירת החמץ שם מפרטים שהמכירה חלה גם על החמץ הדבוק בכלים.

פסח כשר ושמח.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. ומה הדין גבי השחור הזה הדבוק לכיריים – (החצובה עליה מעמידים את הסיר) במידה ועוטפים אותה בנייר כסף זה מספיק (ונשמח אם הרב יוכל לפרט מה הדין במידה ולא עוטפים)?

    תודה רבה חג שמח

  2. אם לא עוטפים צריך ליבון באש ממש, מעבירים את החצובה לאט לאט באש עד שהיא מתלבנת. אם עוטפים בנייר כסף עבה זה בסדר בתנאי שמקפידים שהסיר בתחתיתו כל החג יהיה יבש. הכי טוב לקנות חצובות חדשות לפסח או לשים כיריים אחרות.

  3. תודה רבה הרב,
    אם אפשר:
    א. והליבון (הקל, נכון?) מועיל גם אם השחור לא ירד בשלמות?
    ב. נייר כסף עבה- יכול להיות מוחלף ב2 ניירות כסף רגילים (כלומר הטעם הוא משום שלא יקרע או כדי שלא תעבור בליעה?)
    תודה רבה
    סליחה על ההטרחה

  4. לא הייתי סומך על ליבון קל כדי להשתמש בפסח, אני לא בטוח מה באמת שרוף לגמרי.
    נייר כסף עבה מספיק. אבל כאמור שיהיה יבש למטה.