האכלת בעלי חיים בשבת

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
1.האם ביום שבת בבסיס צבאי לפעמים נשאר אוכל שבכל מקרה יזרק יהיה מותר ביום שבת לשים אותו בחוץ אולי חתולים או יונים יאכלו אותו?

2.האם יש בכך מצווה בלתת אוכל לבעלי חיים במקרה שלפעמים זה יכול להזיק לסביביה [לדוגמא אמא שלי אמרה שאם נותנים ליונים לחם זה גורם שהם ישאירו הרבה יותר גילולים בסביבה כי זה מושך יונים וגם הם אוכלים יותר]
3.האם מותר לקחת לחם שלם שלא יאכל ולשים אותו בחוץ בשקית על הרצפה או על מעקה כדי שיונים יאכלו אותו [ובוודאות בני אדם לא יאכלו אותו]
4.והאם מותר לפורר לחם ליונים על הרצפה ברחוב

תשובה:

שלום וברכה

בשבת מותר לתת אוכל רק לבעלי חיים שמזונותם עליך, אבל חיות בר חתולי רחוב יונים וכדומה, אסור להאכילם בשבת.

אם האכלת בעלי חיים גורמת נזק לבני אדם אין לעשות זאת, אבל אם תוכל לשים את מאכלם במקום מרוחק קצת מבני אדם, זה ודאי נכון ועדיף מאשר האוכל יזרק.

אין לפורר את הלחם במקום דריסת רגלי בני אדם.

מקורות:

ראה שו"ע סי' שכד סעי' יא.