סכין שרוב תשמישה בצונן

שאלה:

שלום רב.
1) סכין שמשתמשים בה בצונן, אבל נרחצת בכיור שרוחצים את הכלים בו בחום שהיד סולדת: האם היא עדין נחשבת שרוב שימושה בצונן?
2) מה הדין בבצל שנחתך בסכין שרוב תשמישה בצונן? ומה הדין בבצל שנחתך בסכין שספק אם היא נטרפה? זה משנה האם הספק גדול או קטן?
אני אשכנזי. אם אפשר בבקשה לענות לכתחילה ובדיעבד.
תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

  1. במשנה ברורה בסי' תנא ס"ק מו מבואר, שגם לדעת השו"ע שהולכים אחרי רוב תשמישו, אם יודעים שבתוך ה24 שעות האחרונות היה בחם, יש לעשות הגעלה או עירוי הכל לפי הענין [במקרה הזה מספיק עירוי מכלי ראשון לדעת השו"ע].
  2. הנושא של רוב תשמיש הוא רק לגבי ההכשרה, בבצל שדינו תמיד כמו בתוך 24 שעות לא יעזור שרוב תשמישו בצונן, כי סוף סוף הוא מפליט את אותו טעם שנבלע בו, והטעם הז  תמיד נקרא אצלו משובח.

כמובן שאם יש רק ספק רחוק שבלע חלב, כגון שלא היו שאריות חלב בכיור, או שמן הסתם היה פי שישים כנגדם וכדומה, יש להקל יותר.