האם ילד אוטיסט שלא מדבר יכול לעשות בר מצוה?

שאלה:

צהריים טובים כבוד הרב
אבי שאל אותי לגבי ילד אוטיסט שלא מדבר
א' – אני מבין שהוא לא יכול לעשות עליה לתורה בבר מצוה כי הוא לא יכול לברך?
ב' – האם הוא עושה בר מצוה? אולי הוא עומד ליד הקורא בתורה והוא מוציא אותו ידי חובה? האם זה אפשרי?
תודה רבה כבוד הרב

תשובה:

שלום וברכה

אם מדובר על רמה שהוא נחשב ל”שוטה”, שאינו שולט בהחלטותיו ומעשיו, ודאי שאינו יכול להוציא אחרים שהרי הוא פטור מהמצוות. אבל אם לא מדובר ברמה הזו,  הוא יכול להוציא אחרים ידי חובה. לכן לא ניתן לענות על השאלה הזו בצורה כזו, ויש להכיר את מצבו הרפואי במדויק. מדבריך נשמע שמדובר בשוטה ממש שאינו יכול לעלות לתורה, אבל ניתן בקלות לשמח אותו באופן דומה, שיעמוד ליד הבעל קורא, הבעל קורא יברך ויעלה בעצמו, ויראה לו בתוך הספר, והוא יחשוב שהוא העולה לתורה, והכל על מקומו יבוא בשלום.

ערב טוב.