עלית בר מצווה לתורה למי שאינו יודע עברית

שאלה:

שלום רב, לבן זוגי יש בן בגיל 13 מנישואין קודמים. הילד חי בארה"ב עם אמו מגיל 3 ואינו יודע קרוא וכתוב בעברית. בעוד כחודש הוא מגיע לישראל כדי לעלות לתורה לרגל בר המצווה שלו. ברצוננו לברר מה עושים במקרה כזה? האם ניתן לכתוב לו את הדרשה באנגלית שהיא בעצם עברית (רק באותיות אנגליות), או אולי ללמדו את הדרשה בע"פ? האם ישנו פתרון אחר? אשמח מאוד לקבל את תשובתכם על מנת שנדע איך לפעול. בתודה ובכבוד רב, דקלה אהרון

תשובה:

שלום רב,

לא הבנתי לאיזה דרשה את מכוונת. דרשת בר מצווה – שיאמר באנגלית – מה הבעיה?! ואם כוונתך לברכות התורה כאשר הוא עולה לתורה, זה ודאי יש לברך כהלכה, אבל אפשר ללמד אותו מדובר ס"ה בשתי ברכות, כמו כן הברכות של התפילין, ואגב, מה עם קריאת שמע ותפילה הוא יודע?

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום רב, הכוונה שלי הייתה האם ניתן לכתוב לו את הפרשה שתהיה באותו שבוע – קומי אורי, באותיות אנגליות אך בעצם זה בעברית כאשר הוא יקרא זאת. בן זוגי שאל את הגבאי בבית הכנסת שבו תיערך העליה לתורה האם זה אפשרי והוא לא ידע לענות לו. הוא אמר שעלינו לשאול רב

  2. לא. את ההפטרה עצמה יש לקרוא מתוך ספר עברי, לכתחילה נביא על קלף, ואם אין אז תנ"ך שלם, אבל לא סת"ם מדף נייר באותיות אנגליות. ניתן לעלותו שהוא יאמר את הברכות ואדם אחר יקרא את ההפטרה.