מוצרי חשמל בשבת

שאלה:

לגבי מה שראיתי בפרסום של ארגון משמרת השבת.
1) לגבי מדי המים בישובים שיש איתם בעיה- בדיעבד, האם יהיה מותר לפתוח?
2) לגבי מזגן אינוונטר- האם מותר בדיעבד לפתוח את הדלת ? (האם יש הבדל בין קיץ לחורף ?)
3) לגבי משאבות מים בבניינם גבוהים- בדיעבד מותר ?
4) לגבי מקררים – האם בדיעבד מותר?

האם יש התייחסות להקלות בנושאים אלו?
האם ניתן לברר , ואז לדעת האם ניתן להקל, האם באופן גורף, או שזה תלוי דגמים, וכיוצ"ב.

ושאלות נוספות בהלכות שבת(לא קשור למשמרת השבת):
5) ראיתי הלכה שיש איסור שהדם יהיה נצרר, למשל שלוחצים בכוח על ילדים עם האצבעות, בילקוט יוסף רשום.
אם בחורף- אני שם ידיים מתחת לרגליים ומעל הכסא,כדי להתחמם, וזה יוצר מצב שהיד שלי נהיית אדומה, האם יש בכך חילול שבת מהטעם של דם נצרר?
6)האם גירוד של מקום שמשאיר סימן אדום הוא גם איסור?
7) ניגוב ידיים במגבת, האם יש לחשוש לסחיטת השערות של גבי הידיים ?
8)אם אני מתארח והמגבת רטובה , ואני צריך לנגב בה, הבנתי שיש בעיה של סחיטה, איך יודעים מתי מותר לנגב ומתי אסור? כי אני לא יכול לומר להחליף…
9) אם מדליקים אצלנו בוילר ביום שישי. ואז בשבת מישהו מסובב את הברז לחמים, ויוצא שאם אפתח את הברז אגרום לבישול,ויש לי 2 ברירות- או לא ליטול ידיים ולאכול לחם בלי נטילה, או לוותר על אכילת לחם בשבת כדי לא לחלל ידיים בפתיחת הברז, מה עליי לעשות?{אין עוד ברז ליטול ידיים}
10) שטיח רטוב ממש בכניסה לבית, לפעמים זה שטיח לפעמים זה כמו סקוץ כזה, האם מותר לדרוך עליו ולנגב בו את הנעליים כאשר זה מוציא מים וסוחט את מה שיש בשטיח/שטיחון?
11) ניגוב משקפיים במטלית שלהם,כשיש לכלוך על המשקפיים, לא אבק,יש לכלוך דבוק, האם מותר להבריק את העדשה?
12) ניגוב פנים בבוקר- יש לי זקן זיפים, האם כשאני מנגב את הפנים במגבת ואת הזקן, יש איסור סחיטת השערות? אם כן- איך עושים באופן שמותר?
המון המון תודה מראש, וסליחה על ההפרעה.

תשובה:

שלום וברכה

מחמת ריבוי השאלות ננסה לענות בקצרה.

  1. מדי מים באותם ישובים צריכים התקן שבת, יש אמנם התקנים שונים ויש ויכוח על מהות ההתקן בין משמרת השבת למכון הטכנולוגי של הרב הלפרין, אבל אחד מהם יש לעשות. באופן שזה לא נעשה זה תלוי מה הוא המד הקיים, יש מקומות שמודדים כל מאה ליטר, ובזה בדיעבד מותר להשתמש, אך יש מקומות ששם מודדים כל טיפה שיוצאת, ואז זה כבר בעיה.
  2. הכל לפי הענין והמקום, אבל ודאי יש להדר לעשות התקן שבת.
  3. משאבה פרטנית לדירה מסוימת זו בעיה, משאבות ראשיות תלויות בהרבה מאוד גורמים ובדרך כלל יש מאגרי מים גבוהים משאבות על מקומות גבוהים, כך שלא כל פעולה שלך מפעילה משאבה, ושם יש רק שאלה כללית שלש ימשו בחשמל שיוצר בשבת, אבל אין שאלה על הפעלה ישירה שלך.
  4. מקררים חדשים עם החיישנים [ב10 שנים האחרונות כל המקררים כאלו] חייבים התקן שבת. אבל שוב יש התקנים שונים וכנ"ל.
  5. דם נצרר הכוונה דם שיוצא מהורידים ונצרר תחת העור [כמו שמצוי באדם שחלילה נטרקה דלת על אצבעו] מה שאתה מתאר זה בסדר גמור.
  6. מותר.
  7. אין חשש.
  8. נדיר שהמגבת רטובה עד כדי טופח על מנת להטפיח, כלומר שהיא מרטיבה לך יד יבשה עד כדי שתוכל להרטיב דבר אחר… כך שאין חשש.
  9. כשאתה פותח את המים הקרים אין כל בעיה, למה אתה צריך לפתוח בשבת את הברז החם?? תסובב את הברז.
  10. אין בעיה כנ"ל.
  11. מותר.
  12. מותר.