שאל רדיאטור והתקלקל

שאלה:

מישהו שאל ממני רדיאטור
השתמש בזה כל השנה האחרונה, ובא להשתמש בו השנה [ואולי השתמש כבר פעם פעמיים השנה] והכניס התקע לשקע וראה ששבק חיים לכל חי.

האם פטור מלשלם לי כדין שואל שפטור במתה מחמת מלאכה?
והאם גם פטור מדין אין שמירה בקרקעות, והרדיאטור עיקר תשמישו בחיבורו לקרקע?

תשובה:

שלום רב,

  1. אין את הפטור של מתה מחמת מלאכה, וחייב השואל.
  2. קשה לפטור משום מחובר לקרקע. וראה מקורות.

מקורות:

רמ"א חו"מ סימן שמ ס"ג כתב: בהמה שנתייגעה במלאכתה ונתחממה ומתה אחר כך, או נכשלה בדרך ונפלה ומתה, מיקרי מחמת מלאכה. ודוקא שהרגיש בעודו במלאכה, אבל אם לא הרגיש מיד, לא יכול לישבע דמתה מחמת מלאכה, דדילמא בלאו הכי נמי היתה מתה. וכתב הש"ך שלא יוכל להשבע וחייב לשלם.

ולפ"ז דוקא שבשעת העבודה מתקלקל פטור, אבל אם היה מונח בביתו ואחר זמן הפסיק לעבוד אינו מחמת עבודה, וחייב לשלם.

הב"י תמה על דברי הרא"ש, ועיקר תמיהתו שמסתמא מתה מחמת טורח הדרך. הש"ך השיב על דבריו שמאחר ולא ברור שמחמת מלאכה מתה אינו יכול להשבע וחייב לשלם.

ונראה שבמקרה דנן גם הב"י יודה שחייב לשלם ,ששם מדובר שמתה מיד מהדרך ולכן סובר הב"י שמסתמא מחמת הדרך מתה, אבל כאן לא נעשה בשעת מלאכה אלא אח"כ, ויש צדדים שהתקלקל מחמת סיבות שאינם מחמת מלאכה.

[למותר לציין שאינו חייב לשלם רדיאטור חדש אלא יד שניה].

על השאלה השניה – האם נחשב מחובר לקרקע ופטור מדיני שמירה. א' גם אם נידון כמחובר לקרקע, הרי דינו כתלוש ולבסוף חברו, שהרמ"א בסימן צה הביא מחלוקת האם נחשב לקרקע. והש"ך והגר"א נראה שפסקו שדינו כתלוש. והמג"א תרלז ס"ק ז סובר שגם בית נחשב מטלטלים ואינו נקנה בכסף בשטר ובחזקה אלא בקניין אגב. נמצא שגם אם נחשב מחובר אבל דינו כתלוש ולבסוף חברו, שיש צד גדול בפוסקים שדינו כתלוש.

ב' גם לשיטות שתלוש ולבסוף חברו נחשב מחובר, אבל מוצרי חשמל אינם מחוברים אלא בשעה שמשתמשים בהם, ואינו נחשב מחובר. ויש שפטרו מטעם זה מוצרי חשמל מטבילה, אבל לא נהגו כן אלא כשיש עוד סיבות להתיר.