שאל ספר מהספרייה ועבר על תנאי השימוש

שאלה:

אני לוקח רבות ספרים מהספרייה וכתוב עליהם אין לשתות ולאכול עם הספר ואני כן שתיתי ואכלתי אם הספר ונזהרתי לא ללכלך האם זה היה מותר? אם לא, מה עלי לעשות עכשיו? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

שואל ספר מהספרייה חייב לציית להוראות שקיבל, ואם יש תנאי שלא לאכול עם הספרים, אסור לאכול בשעת הקריאה. אמנם אם עבר ואכל אין על כך חיוב תשלומים.

בהצלחה.

מקורות:

נחלקו בגמרא בשומר שקיבל חמור ע"מ ללכת בבקעה ושינה מדעת הבעלים והלך בהר, האם נעשה גזלן במה ששינה מתנאי ההשתמשות, או שאינו גזלן. ואנו פוסקים להלכה כחמים שהמשנה מדעת בעל הבית – אסור, אבל אינו נשעה גזלן בכך. וכמו כן בהשאלת ספר אם תנאים מסוימים, אסור לשנות מדעת המשאיל, אמנם אם עבר ושינה אינו גזלן ואין על כך חובת תשלומים. ראה גמרא ב"מ עח. וש"ך סימן אב ס"ק קמ.