נתינת צדקה בלילה / צירוף לחזרת הש"ץ

שאלה:

שלום וברכה
שאלה ראשונה
גבאי בית הכנסת לאחר תפילת ערבית עובר בין המתפללים עם קופת הצדקה
וכולם מתרימים כמה אגורות
שמעתי שבלילה לא טוב לתת צדקה
האם זה נכון?
ושאלה שניה
כמה אנשים שסיימו תפילת העמידה צריכים בכדאי ששליח הציבור יחזור לחזרת השליח ציבור?

תשובה:

שלום רב

ברור הדבר שמה שאמרו על פי האר”י שלא לתת צדקה בלילה, זהו באופן שאדם יש לו סכום מוגדר לצדקה או צדקה מוגדרת והוא יכול לתת או ביום או בלילה, באופן זה יתן ביום ולא בלילה, אבל אם מדובר על נתינה שעתה הוא זמנה, ואם לא יתן עכשיו לא יתן בכלל, למחרת הוא נותן בלאו הכי כסף אחר, ודאי עדיף לקיים את המצוה ולא להמנע ממנה. מה שכתוב בשער הכוונות הוא שהענין לתת צדקה לפני התפילה אינו נוהג בערבית כמו בשחרית ומנחה [אלא אם כן עני ניגש ומבקש שאז יש לתת] אבל ודאי יש בכך מצוה רבה. וראה שו”ת בצל החכמה ח”ג סי’ לב שהחתם סופר היה נותן צדקה בלילה. בשו”ת מהרש”ם כתב שמתן בסתר אפשר לתת בלילה, ממילא נתינה לקופת הצדקה השכונתית וכדומה שאף אחד לא יודע מי נתן, ודאי אפשר בלילה. וכן מבואר בירושלמי שקלים פ”ה ה”ד.

על מנין האנשים שסיימו תפילת לחש כדי שנוכל להתחיל חזרת הש"ץ נחלקו הדעות, ראה כאן בהרחבה, ולכן כדאי מאוד להמתין שיהיו עשרה.

בהצלחה