צירוף חצי זית שבעת המינים וחצי זית שאר מינים

שאלה:

בס"ד
שלום לרבנים החשובים!
1) אדם ששתה בהבדלה רביעית בזמן שמתחייב ברכה אחרונה האם צריך לברך גם על הגפן וגם נפשות?
2) אם אכלתי זיתים(ולא הגעתי לשיעור ברכה אחרונה) אך אכלתי מאכלים שברכתם העץ(לא משבעת המינים) והם אלו שהשלימו לשיעור . מה אני מברך ברכה אחרונה? האם על העץ ועל פרי העץ או על המחיה או את שניהם ביחד?

תשובה:

שלום רב

  1. לא הבנתי למה לברך בורא נפשות? על יין מברכים על הגפן.
  2. הברכה היא בורא נפשות, כיון שלא היה שיעור כזית משבעת המינים, ראה שו"ת ארץ צבי ח"א סי' כט.