כיריים בשריות שלעיתים רחוקות משמשות לחלבי

יש לי כירייםמיוחדים עושים מסוג של מתחת וגוף חימום מחמם אותם מלמטה , כל השנה משמש בהם רק לבשר או פרווה חוץ מ בשבועות שאני מכין חלבי . אני יודע שאין בעיה של טרף כל עוד האוכל בתוך הסיר . שאלתי היא . א. אוכל שנפל על הכיריים האלה האם כשר? וב. מותר להכין פיתות ישירות על הכיריים האלה ?

תשובה:

שלום רב

ראשית, גם כשהאוכל בסיר, יש להקפיד שיהיה יבש מתחת, שכן אם הכיריים אכן טריפה וגלש עליהם פעם מעט חלב וכדומה, המגע הלח מבליע טעם בכלי. אמת שכאשר זה נקי ואינו בן יומו זה לא אוסר בדיעבד כלום. למעשה כך: א. אם מעולם לא גלש חלבי, ומה שעיתם בשבועות נעשה בזהירות והכל היה בתוך הסיר, הכיריים בשריות כשרות, ולגבי הכנת המאכלים בשבועות תקפידו שלא יגלוש והסיר יהיה יבש למטה. ב. אם הכיריים נקיות, כיון שהמאכל החלבי שגלש אינו בן יומו, וגם לא השתמשו שם לבשר בתוך 24 שעות לאחר הגלישה וכו', ומעולם לא נעשה טרף כיון שלא התערבבו בליעות בשריות וחלביות בתוך 24 שעות, או אפילו נעשה טרף אבל עבר 24 שעות שהיה נקי וללא שימוש, המאכל לעולם לא יאסר, אלא שלכתחילה אין להשתמש בו למין השני ללא הפסק כלי ללא הכשרה. ג. לגבי אפיית הפיתות, אם לא גלש מהחלב, דינה ככל כלי בשרי שאם הוא בן יומו [על ידי גלישה בשרית] למנהג בני אשכנז הפיתות נעשו בשריות, ולמנהג בני ספרד אפשר בדיעבד לאכול עם חלב [אם הכיריים נקיות לגמרי!] ואם אינו בן יומו הם פרווה ולמנהג הספרדים אפשר לעשות כן גם לכתחילה.