הכשרת תבניות אפייה מחלבי לבשרי

שלום וברכה,
האם ניתן לשתמש בתבנית שהשתמשו בה בתנור שנאפה בו בשר(הבשר לא היה מונח ישירות על התבנית אלא בתוך תבנית אלומיניום) לצורך אפיית פיצה? הפיצה תהיי מונחת על נייר אפייה. מה נדרש לעשות בכדי שאוכל לעשות כן?

במידה ונעשה שימוש בתבנית לצורך הכנת עוף ולאחר מכן לצורך פיצה, איך ניתן להכשיר את התבנית?
אבקש לקבל תשובה לדעת הרב עובדיה זצ"ל.
תודה

תשובה:

שלום רב

לכתחילה כלי שנועד לבשרי והשתמשו בו לבשרי לא מכשירים אותו לשימוש חלבי, ראה מגן אברהם סי' תקט, וראה מהרש"ם ח"ב סי' רמא אופנים מסוימים בהם הקלו בכך. בודאי אין לעשות כך כאשר לא מדובר על שינוי קבוע אלא כל פעם להכשיר ולשנות, זה ודאי אסור וגורם למכשולות רבים.

כאשר טעו והשתמשו בתבנית בשרית לחלבי או להיפך, הדין כך, אם השימוש החלבי היה בתוך 24 שעות לבשרי, צריך ליבון חמור באש וזאת לא ניתן לעשות כי התבנית תתקלקל הרבה קודם, ואין דרך בעצם להכשיר, אבל אם זה לא היה תוך 24 שעות, די בליבון קל, לנקות היטב, להמתין 24 שעות ולהכניס לתנור ריק כשהוא פועל על חומו המירבי חצי שעה. כך ניתן לעשות גם כשהשימוש היה בתוך 24 שעות, אם העוף לא היה בתבנית עצמה אלא בתבנית אחרת על גביה.