ברכות הנהנין

שלום עליכם .
למה מברכים ברכה ראשונה ואחרונה , הרי בירכנו ברכות השחר ושם מוזכר שימוש בחפצי עולם ?

תשובה:

שלום רב

בברכות השחר יש הודיה כללית על בריאת העולם, אבל מלבד זאת יש ציווי לברך לפני ואחרי כל אכילה ושתייה פרטניים או הנאה של ריח וכדומה. דין זה נלמד מהכתוב ואכלת ושבעת וברכת, האמור לגבי אכילת לחם, מכאן למדו חכמים לחייב גם בשאר אכילה והנאה. אגב ברכות אלו שונות בגדרן, ברכות השחר הן ברכות השבח הנוהגות גם במי שלא נהנה, למשל הנותן לשכוי בינה גם למי שלא שמע תרנגול, או ברכות הקימה בבוקר למי שכלל לא הלך לישון [למעט המעביר שינה שאינו מברך], אבל ברכות האכילה הם פרטניים על ההנאה שהוא נהנה.