פרשיות תפילין שנפלו

שלום הרב!
האם כשקלף התפילין (בלבד) נופל ארצה זה פחות חמור מאשר שהקלף כשנמצא בבית התפילין ונפל?

תשובה:

שלום רב

באשל אברהם בוטשאטש סי' תקעא נראה שגם כאשר הפרשיות לבד נפלו יש להתענות, ואדרבה, יש סברא לומר שדין זה חמור יותר כיון שהם אינם מחופים בעור הבתים, אלא שלהלכה נקט שאין להחמיר יותר והכל דין אחד.

למעשה היום מחמת חולשת הדורות נהגו שלא להתענות, כיון שזה גורם לביטול תורה וכו', אלא לפדות את התענית בצדקה כדי סעודת אותו יום, וביום זה ירבה בלימוד התורה ויתכפר לו. לגבי מה שאתה לא זוכר בטוח לא צריך לעשות שום דבר. רק מכאן ולהבא להקפיד מאוד על שמירתם.

מקורות:

ראה משנה ברורה סי’ מ’ סק”ג. שו”ת חיים שאל חלק א’ סי’ י”ב, ור’ בשו”ת מהר”י ברונא סי’ קכ”ג שנערים צעירים אינם צריכים להתענות אלא ללמוד ב’ או ג’ שעות יותר בו ביום.

יום טוב.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. ובפשטות אין לומר שדין הפרשיות פחות חמור נכון?… (כי משהו אמר שדווקא החמירו בפרשיות עם בתיהם שביחד יש להם קדושה חמורה -שבפרשיות יש את הכתב ובצירוף הבתים שיש שם רמיזות שם ה' ש-ד-י וה'ש'- שבתפילה של הראש וכו'….אך הפרשיות לבד פחות חמור…)

  2. במקור שציינתי מבואר הפוך. כמובן דברי אמורים בפרשיות שכבר היו בתפילין, פרשיות שעדיין לא היו קדושתם כשל חומש בלבד.