חדר עגלות שהוסב לבית כנסת

מספר דיירים הפכו את חדר העגלות שבבניין לבית הכנסת וזה מפריע מאוד למספר דיירים מה עושים האם אפשר לפנות אותם והאם אפשר להסב את בית הכנסת חזרה לחדר עגלות?

תשובה:

שלום רב,

אם רוב השכנים מעדיפים שהמקום ישמש לחדר עגלות ולא לבית כנסת, ודאי שיש להחזיר את המקום לחדר עגלות. אם רוב השכנים מעוניינים שהמקום ישמש כבית כנסת ואכן יש צורך גדול בכך (בתי כנסת אחרים באיזור רחוקים מדי או עמוסים מדי), ייתכן שזכותם להשאיר את המקום כבית כנסת.

מקורות:

בכל ענייני השותפים, הרוב קובע. עיין רמ"א חו"מ סי' קסג סוף סעיף א. עם זאת, יש צורך שדעת הרוב תהיה סבירה, עיין עלון המשפט גליון 44 עמוד 7 תשובה יג. במקרה זה שבאים לשנות מהייעוד המקורי לייעוד שונה לגמרי המסב גם נזקים מסוימים, ודאי שכדי שהשינוי יהיה מוצדק הוא צריך להיות הכרחי ביותר.
במקרה שיש צורך גמור לבית כנסת, ניתן לחייב את כל תושבי האיזור להשתתף בבנייה, ואם כן יש לכאורה תוקף לרצון הרוב שבית הכנסת יהיה במקום חדר העגלות ולא יצטרכו לבנות מקום אחר.

לעניין הריסת בית כנסת שנבנה שלא בהסכמת בעלי המקום, עיין שו"ת הרמ"ז סי' מו.