הלכות שבת ולימוד תורה

שלום כבוד הרב יש לי כמה שאלות לגבי שבת ויום טוב
1.האם ביום שבת או ביום טוב מותר להתקלח?
2..אם כן האם מותר להתקלח במים חמים שיוצרו מהדוד שמש כי שמעתי באנטרנט שנראלי הרב זמיר כהן אמר שיש כל מיני התרים ונראלי שמותר לחמם מים על ידי השמש
3.והאם מותר להשתמש בסבון נוזלי במקלחת?
4.וביום שבת למה אסור לקרוע נייר טואלט ונגיד אריזות של אוכל מותר לקרוע?
5.והאם ביום שבת מותר לקרוע אריזות של טישו לאף כדי לקחת נייר לאף?
6.יש לנו ברז כזה של מים מסוננים ביום שבת שכשפותחים אותו הוא מדליק אורות,אם נגיד נגמר המים וההורים שלי הדליקו את הברז ומילאו איתו כמה בקבוקים,ואני לא יודע איזה מהם הם מילאו האם מותר לי לשתות מאחד מהם?
7.ונגיד ואני יודע איזה בקבוקים מילאו עם הברז הזה ביום שבת וחיללו עבורו שבת ויש לי בקבוק עם המים ההללו שחיללו עבורם שבת האם מותר לי לשתות מהם?
8.וביום שבת רק לידע כללי שאני עושה אתזה בסדר אם אני רוצה להכין נס קפה אני קודם לוקח כוס ממלא אותה חצי מים חמים מהמיחם של שבת שופך לזה קפה וסוכר ואז שופך חלב,האם יש בזה בעיה של בישול או משהוא כשאני עושה אתזה ביום שבת כי אחרי הכל החלב כביכול מתבשל או משהוא כזה
9.וביום שבת האם מותר לקחת סמרטוט ולהעביר על השולחן שאחרי הארוחה כתמים של אוכל לא יצטברו עליו כי זה נהיה מציק שהבית נהיה מלוכלך וזה
10.האם בשביל שיהיה סדר במטבח מותר לי לשטוף את הכלים שהצטברו אפילו שזה לא למען שבת כדי שיהיה סדר בבית?
11.האם מותר ביום שבת להעביר מגב/ספונג'ה בבית או שיש בעיה בגלל שזה מלאכת סוחט?
12.וסתם שאלה מזה נחשב שבן אדם מקבל על עצמו עול תורה?
13.להורים אין בעיה שאני קורא ביום שבת ספרים אבל אם הם רואים נגיד שיש ערימה של כלים בבית ואני קורא זה מעצבן אותם,האם מותר לי לסדר את הבית כדי שיהיה לו סדר ואז אני יוכל להמשיך כי כל עוד אני ממשיך כשהבית נראה מבולגן זה מעצבן אותם
14.אם עכשיו בן אדם מהרהר בדברי תורה האם זה פחות מזה שכשהוא קורא מתוך ספר או שכשהוא מקשיב
15.שמעתי שמצד אחד לפי התורה בן אדם שלומד בקול זה יותר טוב מאשר שהוא קורא בלב כמו שיש אחד האנשים מתקופת חזל ששכח את תלמודו בגלל שלמד בלחש או שקרא בלב אני לא זוכר,ושמעתי שאומרים שמי שלומד בלחש או שקורא בלב שוכח את תלמודו,אם אני יודע שאם אני עכשיו ב12 בלילה יקרא בקול וזה יפריע להורים,או שבכללי בזמן האחרון יש לי כמה ימים חופש בשבוע בגלל שאין בית ספר יותר ואני יכול ללמוד בצהריים ב12 ,אם עכשיו אני יודע שאם אני יקרא בקול ההורים ישימו לזה יותר לב ויבקשו שאני לא יקרא האם אני רשאי ללמוד בלב?כי לפעמים לא כל כך נעים לי מולם לקרוא בקול
16.האם יש מעלה מסוימת לאדם שזוכר ספרים בעל פה כי שמעתי שיש מדרגה כזאתי של "חמור נושא ספרים" ,איעך אני יודע שאני לא במדרגה כזאתי של חמור נושא ספרים כי לכאורה אם יש אנשים שהם לומדים והם יכולים להגיע למדרגה מסוימת שהם יודעים מה צריך לבצע ,נגיד יש איזה רב אחד שאמר לנו בבית כנסת שלקיים את המצוות וזה וכל ההלכות ללמוד אותם זה לא כל כך בעיה כי לכאורה מספיק שבן אדם ילמד את ההלכות של היום יום וזהוא,אם עכשיו בן אדם מחליט שהוא רוצה ללמוד משניות ומקרא וזה שזה דבר שלכאורה לא תמיד קשור לדברים של יום יום
17.והאם זה בסדר ללמוד משהוא 101 פעמים ואז להפסיק ללמוד אותו כי לכאורה אחרי 101 פעמים לפי הארי אם אני לא טועה כברא אי אפשר לשכוח
18.עוד שאלה כבוד הרב מה עדיף ללמוד יותר הרבה שעות מתוך הרצאות או פחות שעות מתוך ספר כי לכאורה מתוך ספר זה יותר "עמל",ושמעתי בשיעור של הרב יוסף מזרחי שהוא מביא מתוך תהילים שכתוב שם אשרי אדם שעמלו בתורה,ושכתוב עמלו לא רק ללמוד ברור שללמוד זה יפה אלא גם שהוא לומד ומתייגע מזה
מצטער כבוד הרב אם העמסתי יותר מידי על כבודו כי כבר הרבה זמן אני נתקע עם חלק מהשאלות האלה ביום שבת או יום טוב ואני שוכח כשהם יוצאים,וגם עם חלק מהשאלות הללו שנמצאות פה

תשובה:

שלום רב,

כתבת בכותרת מספר שאלות, אולי ראוי יותר לכתוב מספר רב של שאלות…

1. בשבת אסור. ביום טוב ראה כאן.

2. ראה שם תשובה גם לשאלה זו.

3. כנ"ל.

4. קריעת נייר טואלת אסור בשבת מדרבנן משום איסור קורע (מדאורייתא אסור רק קורע על מנת לתפור). ובכל אופן, פתיחת אריזות מותרת משום שהוא בעצם רוצה את התכולה ולא את עצם הקריעה.

5. מותר. ויש מחמירים לפתוח מהצד וכד'.

6. מהבקבוקים שמולאו בשבת לכאורה זה אסור משום "מעשה שבת". אולם אם יש לך ספק שמא הם מולאו לפני שבת, לכאורה ניתן להתיר משום שאיסור מעשה שבת הוא מדרבנן.

7. כאמור, לכאורה אסור.

8. בצורה שאתה עושה זה בסדר גמור.

9. יש בעיה של סחיטה. ניתן לנקות עם יבש, או עם היד להרטיב מעט.

10. בהחלט מותר.

11. מגב עם סמרטוט על הריצפה אסור.

12. אדם המשעבד עצמו לשמים, למען התורה וקיום המצוות שזה יהיה מטרת חייו, הוא יכול לעבוד משך היום לפרנסתו, אבל העיקר אצלו הוא לימוד התורה וקיום המצוות וכשם שחז"ל אמור, עשה תורתך קבע ומלאכתך ארעי.

13. מותר לסדר את הבית בשבת כולל שטיפת כלים. ואם ע"י זה אתה גם מקיים מצוות כיבוד אב ואם בודאי ראוי לעשות זאת.

14. יש רמה של הרהור – קריאה בספר זה כמו הרהור ויש רמה של לימוד – דיבור בפה שזה יותר טוב. מעבר לזה אתה צריך להגיש בעצמך מה ראוי יותר לך באותו הזמן, אם בקיראה מתוך ספר זה נשמר טוב יותר אתה זוכר טוב יותר, או שמא בשמיעת שיעורים וכד'.

15. כמובן כפי שכתבתי הכל לפי הענין.

16. הרעיון העיקרי הוא תמיד להבין כמה שיותר את מה שלומדים, ועל כך גם אמרו חז"ל כל הסובר את תלמודו תלמודו מתקיים. – כלומר הוא זוכר טוב יותר.

17. שוב, הרעיון הוא להבין היטב ואז לשנן וחזור עוד ועוד. אבל מאידך צריך גם להתקדם. כדאי שתמצא רב שידריך אותך ובעזרת ה' כך תוכל לגדול לתלמיד חכם.

18. אם אפשר אז ברור שטוב יותר בעמל. אבל כמובן הכל במדת האפשר.

הרבה הצלחה

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. תודה רבה כבוד הרב יש לי עוד כמה שאלות
    1.כבוד הרב שאלה אם ביום שבת בן אדם קם עם קרי מה הוא עושה?
    2.עקרונית מותר לשטוף כלים או ידים עם הדוד של השמש?
    3.ועוד שאלה כבוד הרב האם מותר לשטוף ידיים עם הסבון מוצק הזה?
    4.ועוד שאלה שמעתי שלפי האשכנזים נראלי שיש בעיה לשטוף ידיים מברז כשיש את הסבון המוצק הזה לשטיפת ידיים בכיור של השירותים בגלל שזה יוצר קצף אז זה כביכול עשיית מלאכה או משהוא כזה
    5.ועוד שאלה כבוד הרב שאלה שמעתי שיש איסור מסויים לחכך את הבגדים או משהוא שאם נשפך לי נגיד מרק על החולצה מותר להסיר נגיד גושים של אוכל אבל אסור לחכך אתזה עם מטלית או משהוא את הכתמים האם כבוד הרב יכול לפרט באיזה נושא מדובר כי שמעתי אתזה ואני לא ממש זוכר מה מותר ומה אסור בנושא
    6. וכבוד הרב עוד שאלה האם מותר ביום שבת לקחת מגבת לבנה ולנקות את השולחן או שיש בעיה בגלל צביעה או משהוא
    7.ועוד שאלה כבוד הרב האם ביום שבת מותר לאכול גרעינים או תפוז או משהוא כי שמעתי שיש מלאכת בורר ולא הבנתי בדיוק איך אוכלים אתזה מבלי לברור את האוכל מהקליפה או הפוך
    תודה רבה כבוד הרב

  2. 1. אפשר לטבול במקוה. 2. לא. 3. לא. 4. אם יש צבע יש להמנע. 5. ראה שו"ע סי' שב. 6. מותר אבל עדיף בנייר. 7. מותר. על דיני בורר ראה שו"ע סי' שיט. קשה לי לפרט הכל, פשוט בחשבון כולל נראה לי ששאלת היום משהו כמו 50 שאלות, נראה לי שזה השיא של כל הזמנים באתר… אולי תחשוב מה חשוב לך באמת ואת זה תשאל, חבל על הזמן המיותר של רבני בית ההוראה!!!