באיזה אופן אפשר לחייב קונה לקיים דבריו

בס"ד

לכבוד רבני בית הראה שליט"א,

שאלה: מי שאין לא כ"כ כסף ומצא פרקמטיא שיכול להויח טוב ממנה, ומצא כבר קונה לזה (כולם יהודים מוכר וקונה), ויכול דרך כרטיס אשראי ודרך קרובי משפחה לקחת הלואה כלשהי כדי לקנות כדי למכור ללוקח שלו, אלא שמפחד שאם במקרה כלשהו הלוקח יחזור בו מה יעשה עם הסחורה, כיון שזה לא עסק שלו ולא רוצה לטרוח כדי למכור את זה.

אלא לביטחון שואל כיצד יעשה שאפשר לחחבו הקונה לקיים דבריו כשיזמין מנו השחורה? דהיינו אם יעשה שטר זה יכול להיות קנין דברים בעלמא שיכול לחזור בו הקונה, אבל אם יעשה קנין המועילה וכבר חל חיוב לא אוכל לחזור בו הקונה. מה האופן הראויה ?

תודה ברכה והצלחה

תשובה:

שלום רב,

אפשר שהקונה יתחייב מעכשיו בקנין סכום מסויים אם יחזור בו ויודה בכתב שעשה כן בפני בי"ד חשוב (לרווחא דמילתא)  אף שבנדון זה מסתבר שאין צריך בי"ד חשוב כיון שיש למוכר נזק מחזרת הלוקח. (עי' קצוה"ח סוף סי' רז).