התנו בכולל בקנסות שהילדים ילמדו במוסד שלהם

שאלה:

אני כבר 9 שנים בכולל, כשנכנסתי לכולל, התקבלתי ע"מ שהבנים שלי צריכים ללמוד בבית ספר של הראש כולל, ואם אני מחליף בית ספר צריך להחזיר כל הכסף שקבלתי מהכולל במשך כל השנים.
עכשיו אני חייב להחליף בית ספר חלילה שלי, האם תנאי זה יש בו תוקף? האם יש בו משום אסמכתא? האם הראש כולל יכול להתנות תנאי כזה בכסף של צדקה? או יש עוד איזה סיבה שהתנאי לא קיים? לא עשינו שום קנין, רק התקבלתי לכולל וקבלתי משכורת 9 שנים

תשובה:

שלום וברכה,

תנאי שמחייב להחזיר את המשכורת שהיה מגיע לך כדת וכדין, נחשב לקנס, ודומר לתנאי שאם אוביר ולא אעביר אשלם אלפא זוזי, שנחשב אסמכתא. ואם נעשה בע"פ וללא סילוק אסמכתא, לא חל ההתחיבות ואינו צריך לשלם.

בנוסף, כנראה שאין זכות לראש כולל להתנות תנאים כאלו, כיון שהכסף אינו שלו פרטי, ואין לו תוקף לדרוש דרישות חריגות.

בהצלחה.