למה אברך מקבל הנחה

האם מותר לקבל הנחה במוסדות כוון שאני אברך
ואין בזה משום משתמש בכתרה של תורה

תשובה:

שלום רב,

אני לא חושב שזה נחשב למשתמש בכתרה של תורה, המוסד מחלק את הוצאותיו והכנסותיו בצורה מסויימת, במטרה לקחת ממי שיש לו יותר, ופחות ממי שיש לו פחות. המדד שכולם עושים הוא לפי הכנסות, למרות שלא תמיד זה מחוייב המציאות שזה כך, שהמכניס יותר יש לו יותר. לפעמים המצב הוא הפוך מכל סיבה שהיא. כלומר, ההנחה שהם נותנים אינה בגלל שאתה אברך, אלא משום שהכנסותיך מועטות יותר. וזה דבר מקובל בכל העולם, בכל מקום בעולם העניים משלמים הרבה פחות מהעשירים. כך גם במיסים וכד', שהעשיר משלם גם באחוזים וכמובן גם בכסף הרבה יותר מהעני, וכך היא חלוקת כל תקציבי המדינות.

אגב, יש אמנם מקור להנחה לתלמיד חכם, כפי שנפסק בשו"ע (יו"ד סי' רמג וכן בחו"מ): "אבל דבר שהוא צריך לשמירת העיר, כגון חומות העיר ומגדלותיה. ושכר השומרים, לא היו חייבין לתת להם כלום, שאין צריכין שמירה, שתורתן שמירתם. ולכן היו פטורים מכל מיני מסים, בין מסים הקצובים על כל בני העיר, בין מס שהוא קצוב על כל איש לבדו, בין הקבועים בין שאינם קבועים, וחייבים בני העיר לפרוע בשבילם אפילו הקבועים על כל איש ואיש. הגה: ואפילו אם אמר ההגמון שת"ח עצמם יתנו, חייב הצבור לתת בעדם".

הצטרף לדיון

תגובה 1