חשש יוהרא בתפילין של רבינו תם

1. האם יש בעיה להניח טלית במנחה בשבת כשנוכח בבית הכנסת תלמיד חכם שאינו מתעטף?
2. האם יש בעיה להניח תפילין דר"ת או דשימושא רבא במנחה כשרוב הציבור לא מניחים ולפעמים נוכח שם גם ת"ח שאינו מניח?
3. האם יש בעיה להניח בשחרית שני זוגות תפילין ביחד כשהציבור מניחים בזה אחר זה?
4. האם יש בעיה לצאת לבד לשדה לקבל את השבת ולהגיע בזמן לערבית בבית הכנסת?

תשובה:

שלום רב

  1. אין כל בעיה, אבל באופן כללי אין כל טעם להתנהג באופן חריג, כדי לקיים את הענין של עיטוף ניתן ללבוש חליפה, לא צריך ללבוש טלית כשכל הקהל ללא טלית.
  2. אין כל בעיה מצד התלמיד חכם, אבל נראה שמי שאינו מקובל יש בכך יוהרא, עדיף להניח את הרבינו תם לאחר תפילת שחרית כמנהג העולם. ראה שו"ע סי' לד סעי' ג.
  3. אין כל בעיה, זה ויכוח בין המקובלים הספרדים לאשכנזים, וממילא כל אחד רשאי לנהוג כפי המנהג הנראה לו יותר, ראה בענין זה תשובה ארוכה בשו"ת וישב הים של רבי יעקב הלל שליט"א ראש ישיבת אהבת שלום. לדעתו חובה להניחם יחד דוקא על פי סוד.
  4. אין כל בעיה.