קידוש על ידי אדם שמחלל שבת בפרהסיא

שלום

א. האם אדם שמחלל שבת בפרהסיא יכול להוציא ידי חובה בקידוש אחרים? (במקרה כמו בליל הסדר שלכל אחד יש כוס יין בנפרד והוא לא אוסר את הכוס בשתייתו)
ב. האם אדם שמחלל שבת בפרהסיא ששותה מכוס יין פוסל את שאר היין?

תודה רבה

תשובה:

שלום רב

אדם שמחלל שבת בפרהסיא לא יכול להוציא אחרים ידי חובה בברכה בלי כל קשר ליין נסך, דין זה נכון גם בתפילה ובכל דבר אחר. ראה כאן בהרחבה. אבל בליל הסדר אין בכל צורך, כיון שלכל אחד יש כוס, יכול כל אחד לקדש בשבקט לעצמו. ובלאו הכי כך הוא המנהג בהרבה קהילות בליל הסדר, שכיון שאמרו חכמים לגבי ארבע כוסות "כל חד נעביד בהו מצוה", כלומר שלא רק לשתות את הכוס אלא גם לקיים בה מצוה, יש שנהגו לקדש בעצמם כדי שהקידוש יחול על הכוס הפרטית שלהם, וכך נהגו אצלנו.

מחלל שבת בפרהסיא שנגע ביין באופן עקרוני הוא נחשב יין נסך, אף שיש שהקילו בזה במקום שמדובר בהפסד מרובה מאוד, כאשר מדובר באדם שלא קיבל כל חינוך תורני והוא ממש בגדר תינוק שנשבה, ראה שו”ת משנה הלכות מהדו”ת ח”ב סי’ לו. וראה שו”ת תשובות והנהגות ח”ב סי’ ת שמפקפק בזה.