פירוש בדברי ביאור הגר"א חו"מ סי' רמג סק"י

בס"ד

שלום לרבני בית הוראה שליט"א,

האם ביכלתכם להסביר פירוש הגר"א בח"מ סימן רמ"ג סעיף ט סק"י. קשה להבין.

תודה

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אינני לומד עכשיו סוגיא זו, אענה כפי שהבנתי מעיון קל ואקווה שכיוונתי לאמת.

הגר"א סובר שהגהת הרמ"א חוזרת על סעיף ט על הציור שאמר לאחרים לזכות (ולא כשאמר לקונה או למקבל עצמו), שאז יכול לחזור בו מהשטר ואעפ"כ יהיה חייב באחריות מבני חורין. הריווח בכך שההגהה תהיה בסעיף ט ולא בסעיף ח הוא, משום שבסעיף ח מדובר רק במכירה ולא במתנה משא"כ סעיף ט מדובר גם במתנה, והגר"א סובר שרק במתנה תהיה האחריות רק מבני חורין, משא"כ במכירה תהיה האחריות אפילו ממשועבדים, וכדין כל מכירה ללא שטר. בכך מתרץ הגר"א מה שהתקשה הסמ"ע בדברי הרמ"א שאף במכירה תהיה האחריות מבני חורין בלבד.