אירוח אצל חמות חילוניה בשבת

1. התארחנו רק בליל שבת,שמנו פלטה עם שעון שבת כך שיפעל רק לארוחת לליל שבת. סיכוי גדול שלאחר שהלכנו החמות כיבתה והוציאה מהשקע, השאלה היא:אם היא כיבתה לאחר שהשעון ממילא כיבה האם האיסור היה פחות חמור? והאם מלכתחילה עדיף שלא נשתמש אצלה בפלטה במצב הזה?
2. זו פלטה שאפשר לשנות עוצמת חום, ראיתי שהיא הנמיכה לאחר כניסת השבת, האם היה מותר לנו לאכול מהאוכל שהיה על הפלטה?
3.לגבי יין, הבאנו יין שהיה פתוח ולא השגחנו עליו, האם מותר היה לנו לקדש עליו? (היא כמובן לא שומרת שבת).
4. במקרר היתה נורה שכשפותחים היא נדלקת, בסוף הארוחה השארנו את האוכל בחוץ, בידיעה שהיא תכניס אותו למקרר, האם נהגנו כשורה?

תשובה:

שלום רב

  1. לא נראה שיש כאן בעיה מבחינתכם. האיסור של לפני עיור לא תתן מכשול הוא כאשר אדם מזמן את האיסור לאותו עובר עבירה, כאן הפלטה היתה אצלה בבית גם קודם, היא היתה יכולה להכניס ולהוציא בשקע כרצונה, אתם בעצם רק סיפקתם לה את הסיבה לאותו חילול שבת אבל לא את האפשרות לבצע. איסור מסייע לדברי עבירה נראה שודאי לא שייך באופן כזה. ברור שכאשר הפלטה כבויה האיסור פחות חמור, יש כאן חשש סותר לדעת החזון איש, ואיסור מוקצה, אבל כאשר היא דולקת יש כאן איסור גמור של כיבוי ואיסור ברור של סותר לדעת החזון איש.
  2. אין איסור באופן זה לאכול את המאכל, כי בעצם היא לא יצרה במעשיה את הנאת המאכל אלא רק מנעה ממנו נזק, שלא ישרף. כך מבואר בשו"ע סי' רנז סעיף א.
  3. אם היא טלטלה את הבקבוק זו אכן בעיה, אבל אם לא יודעים אם נגעה או לא, מספק יש מקום להקל, ומשום שספק דרבנן לקולא.
  4. כנ"ל תשובה 1.

בזכות סעודות השבת היפות עם דברי התורה הזמירות והשיחות הנעימות סביב השולחן, יתן ה' ותזכו לקרב אותה ליהדות אמיתית!