תפילין שימושא רבא

שלום כבוד הרב,
ראיתי שכל האחרונים כתבו שגודל התפילין של
שימושא רבא הוא ב' אצבעות כולל התיתורא
והמעברתא כמו הציץ שהיה ב' אצבעות כולל מושבו, אם כן יוצא שתפילין הפיצפונות אפילו הקטנות ביותר לאלו שמניחים שתיים, הם לפי סברת שימושא רבא, וכל שכן הרגילות, ואם כן מדוע היוצרים מוכרים תפילין פי 2 מהגודל וטוענים שהם לפי שימושא רבא?, ועוד האם אפשר לומר שהאריז"ל, התפילין שלו רש"י ור"ת היו כל אחד פחות מב' אצבעות בתיתורא, ולכן הוא עשה תפילין כסברת שימושא רבא, אבל כיום שעושים גם הקטנות ביותר לא פחות מב' אצבעות יוצאים בהם ידי חובה סברת שימושא רבא ולא לקנות הענקיות?

תשובה:

שלום רב

בנוגע לתפילין שימושא רבה נחלקו הדעות, האם השיעור אצבעיים על אצבעיים הוא בבית או שהוא כולל את התיתורא, ולכן, החמירו שתפילין אלו יהיו אצבעיים על אצבעיים בבית עצמו, שלשיעור המחמיר הוא 5 ס"מ על 5 ס"מ, וזאת מלבד התיתורא. ראה בענין זה בא"ר סי' לב ס"ק סג פמ"ג ומחצה"ש שם סעי' מא. ובתפילין הרגילות המנהג לחשב עם התיתורא, כיון שגם בזה יוצאים לדעת רבים אפילו את שיטת השימושא רבה, כך נראה במשנה ברורה שם ס"ק קפט והקסת הסופר סי' כא סעי' ז.