נטילת ידיים – שיגיעו המים לכל מקום ביד

כשהיד יבשה רואים בנטילת ידיים שהמים לא מגיעים לכל מקום .
האם מספיק כשנוטלים ששופכים על כל היד או שצריך גם לראות שיגיע לכל מקום ביד ?

תשובה:

שלום רב

ודאי שאם המים לא נגעו בכל היד זו לא נטילה ראויה. גם כשהיד יבשה אם נוטלים עם כמות טובה של מים המים יגיעו לכל מקום. אלא שבפרי מגדים סי' קסא משב"ז ס"ק ז כתב לחדש, שאף שאם לא הגיעו המים אפילו למקום קטן באצבעות הנטילה אינה מועילה, אם לאחר הנטילה שפשף טוב ידיו זו בזו ועל ידי כך הגיעו המים לכל מקום, אף שזה לא נעשה על ידי השפיכה די בכך בדיעבד. אולם ראה בפסקי תשובות סי' קסא הערה 20 שהאריך להוכיח שלכאורה מדברי המגן אברהם שם ס"ק מוכח לא כך, וצריך שדוקא על ידי השפיכה יגיעו המים לכל מקום, ואם לא כן הם נטמאים מהמקום היבש. ולכך חידש, שדברי הפרי מגדים אמורים במי שעד סוף קשרי אצבעותיו נטל טוב, ורק למעלה משם לא הגיעו המים. סוף דבר יש להקפיד ולדקדק בענין היטב.