נסיעה ברכבת בחו"ל ללא תשלום

האם מותר לעלות על רכבת בחו"ל (שאינה בבעלות של ישראל) בלי לשלם, האם זה איסור גניבה דאורייתא?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

ודאי שאסור לעלות ללא תשלום מטעמים מובנים. אבל, אין בכך איסור גניבה מה"ת, מאחר ולא מדובר בלקיחת חפץ אלא בשימוש ללא רשות ובהפקעת חוב. גם בצריכת הדלק אין איסור גניבה מה"ת, מאחר ואין זה פעולתו של הנוסע, אלא של הנהג והנוסע אינו אלא גורם.

מקורות:

לעניין הפקעת הלוואה עיין שו"ע חו"מ סי' שמח סעיף ב. לעניין שימוש שלא ברשות עיין בשו"ת בצל החכמה ח"ג סי' מח.